top of page

Textos de sa huitena edició (2023)
Vos presentem es escrits que varen ser guanyadors des Concurs Literari en Tarbener “Adolf Salvà" 2023. . Es premis donaren a conéixer a Sa Festa des Parlar de Sa, que va celebrar-se es passat 10 de juny. Volem donar ses gràcies a totes ses persones i entitats que han fet possible que aquesta iniciativa haja sigut ser una realitat. Es membres des jurat d’enguany eren la Miquelina Lladó, en Jordi Colomina i en Juan Vicente Ferrando.

Com sabeu, es tema des concurs estava relacionat amb sa commemoració des centenari de sa construcció des primer edifici escolar de Tàrbena, que va tindre lloc l’any 1922. Es volia proposar una reflexió sobre sa importància que té per un poble tindre escola i sobre ses vivències compartides que tenim amb aquest espai.

A ses bases es demanava que es fera servir alguna d'aquestes paraules: AVEAR-SE (ensenyar-se), DESVANIT/DA (content/a), DEVORA (en es costat de), MOSTRAR (donar a conéixer, fer vore), SOMICAR (ploriquejar), FER LA RAÓ / RENYAR (dir a algú paraules de desaprovació), FER-SE MALEIT/A (enfadar-se).

Entre es actes de Sa Festa de 2023 cal destacar s’exposició “S’escola d’abans i sa d’ara”, a càrrec des professors del CEIP San Salvador de Tàrbena, ses representacions teatrals des conte “Sa mitja llentilla”, feta pes alumnes d’escola de Tàrbena, i un tastet de “S’assemblea de ses dones” d’Aristòfanes,  per s’Escola de Teatre de Tàrbena, sa ballada de danses a càrrec de la Unió Musical de Tàrbena i s’actuació de Crescendo. Es va estrenar s’himne de Sa Festa, amb lletra creada pes alumnes de s’escola de Tàrbena i amb sa música del crusado, es ball més antic de sa tradició popular tarbenera. 

Es presentaren textos en ses categories 0 (preescolar), 1 (1r i 2n de primària), 2 (3r i 4t de primària), 3 (1r i 2n d'ESO), 5 (1r i 2n de batxillerat) i 6 (majors de 18 anys). Què deserta sa 4a tagegoria. Es textos premiats foren:

Categoria 0. Primer premi: Judit Calafat Molines: "Sa meua escola".

Categoria 1. Primer premi: Bodhi Heemstra: "S'aventura a escola".

Categoria 2. Primer premi: Irene Escrivà i Molines: "Records del passat".

Categoria 3. Primer premi: Paula Ferrer Soliveres: "S'oliva trencada".

Categoria 5. Primer premi: Rubén Pérez Signes: "Excursió a sa Solana de Bijauca".

Categoria 6. Primer premi A: Maria Lluïsa Mascaró Monjo: "Anar a costura".

Categoria 6: Primer premi B: Maria Teresa Ramon Soliveres: "Un viatge espacial"

PREMIS LITERARIS 2023.jpg

Textos de sa setena edició (2022)
El dissabte 4 de juny de 2022 va tindre lloc a la plaça Major de Tàrbena Sa Festa des Parlar de Sa, superant amb èxit una pausa de dos anys obligada per ses exigències de sa normativa sanitària vigent.

Diferents actes formaren part de Sa Festa: s’homenatge a sa figura de la mestra Rosa Sempere i des religiós i activista cultural Mn. Pere Riutort; sa ballada popular de danses a càrrec de la Unió Musical de Tàrbena, que estrenava una versió harmonitzada de “Les danses” duta a terme per en Joan Miquel Ripoll; sa representació dramatitzada d’un conte popular de Tàrbena (“Es conte des burro”) escrit per en Joan-Lluís Monjo a partir de diversos testimonis orals; s’actuació des grup Òwix, en què s’estrenà una cançó en tarbener, “Sa font de Benissalim”,  amb lletra  d’en Toni Pont i música d’en Ximo Guardiola. Es tancà sa jornada a la nit amb una “volta de guiterra”  pes carrers de Tàrbena a càrrec des Sonadors de Crevillent, que interpretaren gèneres musicals tarbeners, seguint es testimoni d’en Juan Molines Guerri.

Es tema des Concurs Literari 2022 va estar relacionat amb sa commemoració des centenari des primer estudi que va haver de ses pintures rupestres de sa coveta de ses Lletres, de sa mà de s’investigador Daniel Jiménez de Cisneros (1922). Aquest treball va ser es primer a la província d’Alacant que va tractar es tema de ses pintures prehistòriques. Sa interpretació misteriosa de les pintures prehistòriques, sobretot sa figura des redolinets que representen ulls, es descobriments arqueològics i ses coves són elements que han inspirat es escrits des concurs d’enguany i així mateix han sigut objecte de treballs a càrrec des alumnes del CEIP San Salvador de Tàrbena que s’han mostrat en una exposició a la Sala de l’ajuntament de Tàrbena.

A ses bases es demanava que apareguera en es texts presentats alguna d'aquestes paraules: MOSTRAR (donar a conéixer, fer vore), AGUAITAR (vigilar, espiar, mirar per una finestra o forat), SOBERG (molt gran), DEVORA (en es costat de), RUNAR (pendent amb moltes pedres), COSTERA (terreny muntanyós), SOPALMO/SOPALMA (cova poc fonda, cobert format per una roca que sobreïx), MOMPRENDRE (començar a fer una activitat que suposa esforç / dir a algú paraules d'amenaça o de desaprovació)

Es membres des jurat des concurs varen ser la Vicenta Tasa, membre de l’AVL, es escriptors Gràcia Jiménez i Jesús Moncho, i l’Amando Molines, en representació de Tàrbena. 

Varen haver-hi tres categories: categoria primera (3r i 4t de primària), segona (5é i 6é de primària) i sisena (majors de 18 anys). En sa categoria 6 es declararen dos premis ex aequo. Ses categories 0 (1e i 2n de primària), 3a (1r i 2n d'ESO), 4a (3r i 4t d'ESO) i 5a (1r i 2n de batxillerat) varen quedar desertes. Es textos guardonats varen ser es següents: 

Categoria 1. Primer Premi: Cesc Ripoll Palomino: "Es misteri de sa Cova de ses Lletres"

Categoria 2. Primer Premi: Àgueda Ripoll Palomino: "Un descobriment històric"

Categoria 6. Primer Premi A: Maria Teresa Signes Pont: "Una visita històrica a sa cova del Somo"

Categoria 6. Primer Premi B. Maria Teresa Ramon Soliveres: "Sa coveta de ses Lletres"

  

ESCRITS PREMIATS. FOTO 1.jpg

Textos de sa sisena edició (2021)

Es tema des VI Concurs Literari en Tarbener va estar relacionat amb sa commemoració des III Centenari de sa construcció de l'església parroquial de Tàrbena, per aquesta raó, es escrits podien tractar qüestions relacionades amb l'església com a edifici o com a eix vertebrador d'una comunitat humana, a través des actes relacionats: festes, celebracions religioses, sacraments, personatges... A ses bases es proposava escriure un relat en què apareguera almanco una d'aquestes paraules o expressions: desvanit (content), dissabte / dilluns  (de festes, Nadal...), entonat/a (ben vestit/da, mudat/da), fer-se capteniments (reflexionar), grases (escales de davant l'església), mudar-se (vestir-se elegantment), fer-se maleit/a (enfadar-se), momprendre (començar una faena, fer-se maleit o renyar algú), parrús (cast. flequillo), revetla (ball públic de festes), soberg (immens, grandiós), ucar (parlar fort; fer crits de desaprovació).   

Es jurat des sisé va estar format per la Immaculada Cerdà, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, en Dani Miquel, cantant i activista cultural,  i la Lucia Amparo Pont Signes, reptresentant de Tàrbena.

Varen haver-hi set categories: categoria 0 (1r i 2n de primària), primera (3r i 4t de primària), segona (5é i 6é de primària), tercera (1r i 2n d'ESO) i sisena (majors de 18 anys). Sa categoria quarta (3r i 4t d'ESO) i cinquena (1r i 2n de batxillerat) varen quedar desertes. Es textos guardonats varen ser es següents: 

Textos de sa cinquena edició (2020)

Es tema des V Concurs Literari en Tarbener varen ser ses màquines, sa tecnologia, es canvis. A ses bases es proposava escriure un relat en què apareguera almanco una d'aquestes paraules o expressions: aidar (ajudar), aquí (ahí, en castellà), aqueix/a, desmanyotat/da (sense habilitat per a fer les coses), enxisar (agradar molt), fer-se creus (sorprendre’s), fer-se maleit/a (enfadar-se), malcorar (desanimar), mostrar (deixar vore, indicar), quimera (mania), tindre traça (tindre habilitat per a fer les coses), volta (vegada).   

Es jurat des cinqué concurs va estar format per la Immaculada Cerdà, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, l'Elvira Cambrils, escriptora, i la Carme Signes, jove tarbenera.

 

Varen haver-hi set categories: categoria "infantil" (preescolar), zero (1r i 2n de primària), primera (3r i 4t de primària), segona (5é i 6é de primària), cinquena (1r i 2n de batxillerat) i sisena (majors de 18 anys). Ses categories tercera (1r i 2n d'ESO) i quarta (3r i 4t d'ESO) varen quedar desertes. Es textos guardonats varen ser es següents: 

Categoria 0, 1r Premi: "S'unicorn en es poble" (Ellie Pavia Debattista)
Categoria 1, 1r Premi: "Ses aventures de la Marta i en Duque" (Júlia Ferrer Ferrer)
Categoria 2, 1r Premi: "S'església des meu poble" (David Fullana Sifre)
Categoria 2, Menció Especial: "Sa guerra de Tàrbena" (Borja Marcó Moragues).
Categoria 3: "Un Corpus molt esperat" (Maria Ripoll Sifre).
Categoria 6: "Sa confessió" (Juan Monjo Soliveres).
Altres treballs participants

 

Textos de sa quarta edició (2019)

Es tema des IV Concurs Literari en Tarbener varen ser ses dones. A ses bases es proposava escriure un microrelat en què apareguera almanco una d'aquestes paraules o expressions: aqueix/a, breco/a (bovo/a), captorn (preocupació, depressió), desfreixurar-se (esforçar-se), encaradís (de caràcter fort), estar esbalaït/da (molt sorprés/a), espernegat/da (molt afaenat/da),  fer-se maleit/a (enfadar-se), revergar (tirar, llançar), ser de la reina del cel (ser bona persona).  

Es jurat des quart concurs va estar format per la Maribel Guardiola, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, en Miquel Puig, escriptor, i la Maria Isabel Ripoll, docent tarbenera.

Varen haver-hi set categories: categoria "infantil" (1r i 2n de primària), primera (3r i 4t de primària), segona (5é i 6é de primària), tercera (1r i 2n d'ESO), quarta (3r i 4t d'ESO), i sisena (majors de 18 anys). Sa cinquena categoria (1r i 2n de batxillerat) va quedar deserta. Es textos guardonats varen ser es següents: 

IMG_4879.JPG

Textos de sa tercera edició (2018)

Es jurat des tercer concurs va estar format per en Vicent Beltran, professor de la Universitat d'Alacant, en Cinto Llorca, activista cultural, i la Juana Ripoll Monjo, docent tarbenera. Per primera volta es va obrir sa possibilitat que pogueren presentar-s'hi totes ses edats i varen haver-hi set categories: categoria "infantil" (1r i 2n de primària), primera (3r i 4t de primària), segona (5é i 6é de primària), tercera (1r i 2n d'ESO), que va quedar deserta, quarta (3r i 4t d'ESO), cinquena (1r i 2n de batxillerat) i sisena (majors de 18 anys).  Es textos guardonats varen ser es següents: 

Textos de sa segona edició (2017)

Es jurat des segon concurs va estar format per na Maria Magdalena Gelabert, gerent de sa Institució Pública Antoni M. Alcover, el doctor Jordi Colomina, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la M. Carme Sendra. Varen haver-hi cinc categories: primera (3r i 4t de primària), segona (5é i 6é de primària), tercera (1r i 2n d'ESO), quarta (3r i 4t d'ESO), que va quedar deserta, i cinquena (1r i 2n de batxillerat). Es textos guardonats varen ser es següents: 

Textos de sa primera edició (2016)

Es jurat des primer concurs va estar format per sa professora Núria Busquet, de la UB, s'escriptor Francesc Gisbert, i en J. Francesc Ginart, president de s'associació Tarbeners de Mallorca. Varen haver-hi cinc categories: primera (3r i 4t de primària), segona (5é i 6é de primària), tercera (1r i 2n d'ESO), quarta (3r i 4t d'ESO) i cinquena (1r i 2n de batxillerat). Es textos guardonats varen ser es següents: 

bottom of page